keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Taloudellinen tilanne

Ajattelin tänään vähän tutkia ja kirjoitella teille Portugalin tämänhetkisestä taloudellisesta tilanteesta. En ole normaalisti mikään politiikkafani, enkä aio mitään romaania asiasta kirjoittaakaan. Viikottain huomaa, kuinka kiinnostavassa ajassa täällä eletään - veikkaan että muutoksia on luvassa oman vaihtoni aikana.

Espanjaan ja Kreikkaan verrattuna Portugali on työttömyysasteessa mitattuna paremmassa jamassa. Täällä työttömyysaste on noin 16-17 prosenttia, kun se on samaan aikaan Kreikassa ja Espanjassa noin 26 prosenttia. Nuorten työttömyys on 38 prosentin luokkaa (Espanja noin 55 %, Kreikka noin 60 %). Aika huonossa jamassa on kaikki kriisimaat, kun vertaa Suomen vajaaseen 7 % työttömyysasteeseen (nuoret hieman alle 20 %).

BBC:n uutiset kertovat, että myös palkkoja on leikattu. Joidenkin opettajien palkkoja on pienennetty kuudella prosentilla ja yksi haastatellusta valtion virkamiehestä tienaa enää kolme neljännestä entisestä palkastaan. Osa vanhemmista joutuu tekemään kahta työtä, jolloin aikaa lapsille jää vähemmän. Kuulin myös, että hallitus on (aiemmin mainitsemieni lomapäivien lisäksi) karsinut kuluja muun muassa opiskelijoiden ja eläkeläisten alennuksista. 

Harva se viikko täälä törmää jonkinlaiseen mielenosoitukseen tai demonstraatioon. Myös viime viikonloppuna Portossa ollessani pääkadulle oli kertynyt valtava määrä ihmisiä vauvasta vaariin vaatimaan hallituksen eroa. 


Väkijoukko lauloi laulua nimeltä "Grândola, Vila Morena". Laulu soitettiin aikoinaan 25.4.1974 radiossa Salazarin vallan aikana merkiksi kansalaisille vallankumouksen alkamisesta.

Lisätty 11.3.2013:
Tässä muuten linkki artikkeliin huonojen aikojen vaikutuksista lapsiin ja nuoriin http://theportugalnews.com/news/children-of-the-crisis/27924

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti