tiistai 26. helmikuuta 2013

Rotterdam/Amsterdam

Terveiset jo kodilta tuntuvasta Lissabonista!

Viime viikon vietin poikaystäväni vaihtokohteessa Rotterdamissa. Piti mennä katsomaan miten ukko on siellä pärjännyt :-) 

Rotterdam on noin Helsingin kokoinen kaupunki ja maailman toisiksisuurin satama. Vasta vuonna 2004 Shanghain satama kiilasi Rotterdamin ykkössijan... Kaupungin historia ja sen vuoksi myös arkkitehtuuri on hyvin mielenkiintoinen, sillä 1940 Hitlerin johtama Luftwaffe pommitti kaupungin lähes täysin maan tasalle. 80 000 ihmistä jäi kodittomiksi ja 900 siviiliä kuoli. Täten kaupungin ulkonäkö on hyvinkin erikoinen ja suht moderni.

Ja historiasta puhuttaessa on mentävä vielä pari vuotta taaksepäin. 1400 -luvulla eläneen Erasmus Rotterdamilaisen mukaan on nimetty poikaystäväni yliopisto sekä koko Erasmusvaihto-ohjelma. Että sellasta, totuuden lähteellä ollaan kattokaas.

Lisäksi vain noin puolet Rotterdamin asukkaista on hollantilaisia, 48 % edustaa muita kansalaisuuksia. Muun muassa kaupungin pormestari on Marokosta kotoisin. Tämä multikulttuurisuus on mielestäni todella näkyvissä katukuvassa.

Rotterdamin rautatieasema
Outoa arkkitehtuuria á la StayOkay




Tiistaisin ja sunnuntaisin Rotterdamin keskustan tuntumassa Blaakissa järjestetään isot markkinat. Meillä onnistuneimmat ostokset olivat marinoidut oliivit ja valmiiksi paistetut kanankoivet. Maistiaisia saa joka tiskiltä ja musta tuntui että koko kaupunki oli keskellä tiistaipäivää ostoksilla.




Lähdimme kahdeksi viimeiseksi päiväksi Amsterdamiin, koska myös lentoni lähti sieltä. Kaupunki näyttäytyi tällä kertaa ehkä vähän tylsempänä kuin aikaisemmin. Lunta satoi ja oli vähän sellainen fiilis että minne lämpöiseen sitä menisi värjöttelemään. Kävimme timanttitehtaalla (vähän floppi kyllä!) ja eränäisissä kahviloissa ja rafloissa. Hyvä paikka löytää kiva ravintola on kyllä ehdottomasti Leidsepleinin ja Prinsengrachtin alue. Meidän hostelli (en edes kirjoita nimeä, koska en voi suositella kauhean lämpöisästi) oli juuri tuolla alueella, joten ravintola löytyi ihan omalta kadulta.

Arvatkaas mikä kauppa?

Yksi tuhansista argentiinalaisista rafloista Amsterdamissa

Saippuakauppa

Katutaidetta

Jäähyväiset piti taas rakkaalle jättää, mutta kohta taas näemme täällä Lissabonissa :-)

1 kommentti: