maanantai 15. lokakuuta 2012

Rainha do Mar - Meren kuningatar

Kuka nyt ei ottaisi selvää kaupungista minne on menossa. Säästän aikaanne ja lyhennän "meren kuningattaren" Lissabonin faktat ja suht täydellisen historian helpommin luettavaan muotoon.





Faktaa
  • Itse kaupungissa noin 600 000 asukasta
  • Suur-Lissabonin alueella 3 miljoonaa asukasta (27% Portugalin väestöstä)
  • Kieli on portugali, jota puhuu maailmassa äidinkielenään noin 200 miljoonaa ihmistä (mm. Brasiliassa ja monissa Portugalin alusmaissa Afrikassa)
  • Lissabonissa on lämpimimmät talvet verrattuna muihin Euroopan metropoleihin (päivälämpötila ~15C)
  • Talvi kestää joulukuusta helmikuuhun
  • Kesä toukokuusta lokakuuhun, jolloin ylittyy 20 C (joskus myös maaliskuu-marraskuu)
  • Euroopan läntisin suurkaupunki ja ainoa pääkaupunki Atlantin rannalla
  • Yksi maailman vanhimmista kaupungeista, jopa Lontoo, Pariisi ja Rooma jäävät selviksi kakkosiksi tämän vanhan rouvan rinnalla





Historiaa

1200 eaa, Portugalissa vallitsi roomalainen aikakausi, jonka aikana Lissaboniin rakennettiin muun muassa suuri teatteri, kylpylä, temppeleitä eri jumalille ja keisari Augustukselle sekä jopa kerrostalo! Edistyksellistä, eikö?

Noin vuonna 500 Lissabonin nimi oli Ulishbona. Tähän aikaan Lissabon oli suurilta osin kristitty.

Keskiajalla, vuonna 711 muslimit ottivat Lissabonin valtaansa (Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän berbereitä ja arabeja). Islaminuskoiset perivät kristityiltä erityisen veron, jonka vuoksi näiden ei tarvinnut noudattaa joitain lakeja, jotka koskivat muslimiväestöä, esimerkiksi armeijaan liittymistä. Turvallisuus oli veron vuoksi turvattu ja kristittyjä ja juutalaisia kohdeltiin tasa-arvoisesti muiden kanssa. Tänä päivänä arabivaikutteet näkyvät Lissabonissa Alfaman (arabiaksi Al-hamma) kaupunginosassa.

1147 portugalilaiset ottivat itse kaupungin hallintaansa ja arabian kieli sekä islaminusko hävisivät katukuvasta nopeasti. Muslimiasukkaat joko pakkokäännytettiin katolisiksi tai karkotettiin. Moskeijat muutettiin kirkoiksi tai tuhottiin.

1255 Lissabonista tuli Portugalin territorion pääkaupunki

1290 Ensimmäinen yliopisto perustettiin

1497 Vasco da Gaman löytöretki Afrikan ympäri Intiaan, jonka jälkeen paljon kauppaa Afrikan, kaukoidän ja myöhemmin Brasilian kanssa muun muassa mausteilla, orjilla, sokerilla ja tekstiileillä.

1755 suuri maanjäristys, joka tappoi noin 30 000 portugalilaista (noin 15% Lissabonin asukkaista), tuhoten 85 % kaupungin rakennuksista. Pääministeri määräsi kaupungin rakennettavaksi uudelleen modernin kaupunkirakentamisen tyyliin.  

1800 –luvun alussa Napoleon hyökkäsi Portugaliin, ja silloinen kuningas Dom João VI pakeni Brasiliaan ja palasi taas tuhottuun Lissaboniin.

Toisen maailmansodan aikaan Lissabon oli yksi harvoista neutraaleista satamista, josta monet pakolaiset lähtivät matkaan kohti Yhdysvaltoja. Yli 100 000 pakolaista pakeni maailmansodan aikana Lissabonin kautta natsisaksaa.

1994 Lissabon oli maailman kulttuuripääkaupunki ja maailmannäyttely vuonna 1998 

2004 jalkapallon EM -kisat





Kulttuuria

Portugalin kulttuuri ottaa paljon vaikutteita katolisesta uskonnosta. Myös kansallismusiikki fado sekä paikalliset mereneläväpainotteiset ruokaperinteet näkyvät erityisesti juhlallisuuksien aikaan - ja niitä on varsinkin kesäisin paljon. Viini ja erityisesti portviini ovat suositussa asemassa. Jalkapallo on suuri osa portugalilaista kulttuuria. Anthony Bourdainin ohjelmassa (kts. edellinen postaus) nuori koomikko kertoo, että ainoa asia mistä Portugalissa ei saa vitsailla on toisen lempifutisjoukkue. Pitääpä laittaa muistiin :-)

Tässä vielä vähän fadoa nuorelta "uuden" fadosukupolven edustajalta, Carminholta.






Kuvat: Itse otettuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti